Tjitske Tjits

Ik maak divers werk wat ontstaat vanuit een (maatschappelijk) thema of uit het materiaal zelf. Wat mij bezighoud is het milieu, het gedrag van de mens en mijn eigen worsteling / frustratie daarin met betrekking op mijn eigen gedrag. Mijn werk gaat vaak een verbinding aan met vorm, structuur en herhaling. Herhaling van hetzelfde patroon, materiaal en / of handeling. Herhaling geeft mij een tijdelijke vorm van rust. Mijn keuzes zijn momentopnamen, niks staat vast. Van het één komt het ander, het is een weg met allemaal vertakkingen.
Ik denk regelmatig dat ik een vooropgezet plan heb, maar door de vele ontwikkelingen in het proces en door mijn vele gedachten stromen verandert het plan / werk regelmatig of ontstaat er totaal iets nieuws.

#Herhaling
Gemaakt door Tjitske Langhout
Rare vogel.

Duimpotje maken.                                                                               

Een techniek waarbij je de duim in een bal klei steek.  Je gaat met de duim aan de binnenzijde de klei wand uitduwen. De handpalmen en/of de vingertoppen aan de buitenzijde zorgen voor de tegen druk. Door het steeds fijner uitduwen en /of uitknijpen van de wand ontstaat er een potje. Het duimpotje kan je ook gebruiken als basisvorm voor andere werkstukken.  Een duimpotje maak je (vaak) als eerste  bij een keramiek cursus en staat voor mij daarom symbool als het begin van mijn passie met klei.

Kunst academie Friesland

Na jaren met mijn handen in de klei, kwam er een nieuwe uitdaging op mijn pad. In 2015 ben ik met een 5 jarige opleiding aan de Kunst Academie Friesland begonnen. Een nieuwe weg die verbreding geeft en prikkelend is, uitdaging en energie brengt, mij scherper maakt en hier en daar een verassing/ verbazing oplevert. Maar ook een weg met innerlijke confrontaties.